Saturday, March 19, 2016

Reakce fanoušků Game of thrones na YouTuBe

To, že je seriál stanice HBO Hra o trůny velkým trhákem po celém světě, nemusím dvakrát připomínat. I člověk, který se o tento imaginární fantasy svět vůbec nezajímá, alespoň tuší, že existuje a o co v něm zhruba jde. Seriál i jeho knižní předloha, s kterou toho podle „hejtrů“ už nemá moc společného, se těší větší a větší popularitě. Čím je číslo před sérií vyšší, tím víc jsou nové díly očekávány. Například teď měsíc před premiérou šesté řady je internet plný Game Of Thrones tematiky. Diskutuje se nejen na fórech věnovaných konkrétně tomuto seriálu. Objevují se fotky a videa z natáčení. Vyšel dokonce trailer na novou sezónu. Jeho oficiální verze sdílená od HBO má necelých 25 miliónů shlédnutí za 11 dní. Internet zkrátka žije tímto fenoménem.


To, že jde o originální a zajímavý seriál je snad jasné. Dívali jste se snad někdy na seriál, kde vám postupně zabíjeli všechny vaše oblíbené charaktery. A světe div se. I přes takový vývoj děje seriálu roste s každou další sérií sledovanost. Jedná se o momentálně nejsledovanější seriál HBO všech dob a nejstahovanější seriál vůbec.

Zdroj:
EDNA. In: Edna [online]. 22. 6. 2015 [cit. 2016-03-19]. Dostupné z: http://www.edna.cz/game-of-thrones/clanky/sledovanost-pate-rady-hry-o-truny/

To, že se seriálu Hra o trůny věnuje nepřeberné množství internetových stránek a celých portálu, si každý určitě také všiml. Herci a téma se objevuje i v televizním vysílání. Různých parodiích, talkshow či charitativních pořadech. Toho se samozřejmě účastní i sami herci.




To, že je kolem seriálu i knih velmi početný fandom, který spravuje ony internetové stránky a jejich obsahy, každému taky dojde. Ovšem to, jak se znalý fanoušek rád baví na účet toho méně znalého, už tak známo není. Dříve či později totiž nadšený fanoušek začne číst i knihy, díky kterým seriál vůbec vznikl. Tématika i svět je to zajímavý, a co má chudák, který čeká téměř rok na svou dávku intrik dělat. No samozřejmě, pustí se do čtení. Protože, jak již víme, knížky jsou přece nejlepší a seriál stojí poslední dobou za starou bačkoru, když se jich slovo od slova nedrží. „Počkat, tak jestli je seriál tak špatný, musí být ty knížky naprostá pecka, která tady ještě nebyla. Tak to musím rozhodně vědět, abych nebyl mimo.“ Řekne si fanoušek seriálu a už v tom jede. Kupuje „bichle“ a cestou do práce nebo školy louská stránku za stránkou. Ten početně zdatnější zjistil pomocí vzorce, že váha knihy krát cena rovná se čtečka. A následně se přidává na stranu „zla“. Svým dobrým kamarádům doporučuje přečíst a začíná „hejtovat“ seriál. Někdo si samozřejmě dokáže udržet odstup od nenávisti, ale poznámky typu: tohle v knize nebylo nebo bylo jinak, už si odpustit nedokáže.

Zdroj:
Quickmeme. In: quickmeme [online]. [cit. 2016-03-19]. Dostupné z: http://www.quickmeme.com/meme/3pf8cm


 Jejich kamarádi ne-čtenáři jich začínají mít pomalu, ale jistě dost a na nové díly se raději dívají sami. Bez poznámek a zbytečného upozorňování. A hlavně bez pocitu toho, že na vás někdo doslova zírá a vám tím jasně naznačuje, že se právě chystá něco hodně zajímavého a šokujícího. Ano ,a tím vám ten moment překvapení trošku zkazí. Jsou zde pak ještě větší experti, a to ti, kteří ony ne-čtenáře velmi rádi natáčejí a poté to zveřejňují na internetu. Baví se vámi a vaším šokem. Největší boom tohoto dosti zvráceného způsobu zábavy odstartovala fanouškovská videa s „Rudou svatbou.“ Jedná se o díl, kdy ve třetí sérii už si říkáte, že to všechno nakonec dobře dopadne. Ano, umřel Ned Stark, ale jeho syn ho pomstí. Vede se mu dobře, našel si krásnou ženu, která mu čeká dědice a prostě je to takový sympaťák, že to musí všechno dobře dopadnout. Bum! Přesně tohle je ten moment, který ve Hře o trůny nastal již mnohokrát. 


Znamená to jediné. Pokud máte pocit, že to dobře dopadne, během pěti vteřin se to zvratově otočí, a váš hrdina umírá. Bylo to tak s Nedem, Robbem i Oberynem. A do toho vás nějaký blbeček nahrává a dále video sdílí s celým světem. Baví se tím i v televizi, nejlépe v jedné z nejsledovanějších show v Americe a ještě úplně nejlépe se vám směje sám tvůrce světa, ze kterého seriál pochází. A váš dokumentarista je v klidu, on to totiž dávno věděl.


Tohle jednání a dělání si srandy z ne-čtenářů, ale končí. Čtenáři totiž nemají co číst, už asi tak sto tisíc let čekají na nový díl, a seriál se začíná ubírat zcela vlastní cestou. Takže na tom teď budou všichni stejně. Nikdo nebude nikomu vyzrazovat spoilery ani se bavit na jeho nevědomosti či natáčet jeho reakce, které očekává.

Zdroj:
Objevit. In:objevit.cz [online]. 14. 6. 2014 [cit. 2016-03-19]. Dostupné z: http://objevit.cz/ty-nejvtipnejsi-obrazky-z-game-of-thrones-t78588

Samozřejmě otázkou je,  jak to všechno dopadne. Vyzradil autor dostatek informací tvůrcům seriálu, aby se dobrali stejného cíle. Nebo se teď seriál změní v klasickou romanci o tom, jak dobro porazí zlo a v knihách se v závěru dozvíme, že všichni zemřeli a Západozemí ovládla zima?

Zdroj:
Fraisfrais. In: fraisfrais.com [online]. 28. 4. 2014 [cit. 2016-03-19]. Dostupné z: http://fraisfrais.com/10-choses-a-savoir-sur-game-of-thrones/

  To se dozvíme v průběhu několika let. Nemyslete si však, že to skončí růžově, jak si teď všichni myslí. Jasně Jon Sníh není mrtví nebo ho alespoň ta ženská, co se pořád obnažuje oživí a Tyrionovi se taky určitě povede skvěle. Jo jasně. Na to mám asi poslední obrázek:

Zdroj: Imgur. In: imgur.com[online]. [cit. 2016-03-19]. Dostupné z: http://imgur.com/gallery/lZZ9V



No comments:

Post a Comment