Wednesday, November 30, 2016

Haters gonna hate

,,Jsi nechutná", ,,Blbá krávo", ,,No jo no, komerční děvka, tou je a tou zůstane". Takových a podobných prohlášení je v komentářích pod videi méně či více známých blogerů a vlogerů umisťovaných na platformu YouTube velká zásoba. Stačí si rozkliknout diskusi pod kterýmkoli videem známého YouTubera nebo YouTuberky a nenávistné komentáře tu máte jako na dlani.



Sednout si k počítači a naťukat na klávesnici pár sprostých slov, k tomu člověk nepotřebuje zase tak velkou odvahu. Nikdo ho při tom nevidí, nikomu se nedívá přímo do očí, tak proč by se na YouTube nemohl připojit do nenávistné diskuse pod videem a pořádně to nějakému tomu YouTuberovi osolit? Kromě toho, že taková ,,volnočasová aktivita" svědčí mnohé o vychování a charakteru autora útočného komentáře, má i právní rovinu.

Přesto, že některé novější oblasti internetového prostředí nejsou z právního hlediska tak striktně a jasně upraveny jako třeba televize nebo tisková média, i internet má své právní hranice a svá omezení. Velká část lidí si při komentování na internetu připadá anonymní, sedí v teple domova a neuvažuje o možných následcích a povaze svých projevů na internetu. Napadlo vás ale někdy, že pomlouváním, urážením a nadáváním někomu jinému v internetové diskusi byste se mohli dostat do křížku se zákonem? Že ne? Potom zbystřete.

Slova hate a hater pocházejí z angličtiny a jsou v této nepřeložené podobě už docela dobře vžitá i u nás. Hater je v Urban Dictionary popisován jako osoba, která jednoduše nemůže být šťastná a spokojená z úspěchu někoho jiného. Místo toho poukazuje na nedostatky druhého, vysmívá se mu, uráží ho a snaží se ho srazit. Hate je potom výsledek takového jednání - komentář, video, urážlivá poznámka a spousta dalších projevů. V prostředí YouTube, které v tomto článku zmiňuji, se haty projevují jako nenávistné a urážlivé komentáře v sekci pod videi na YouTube určené pro diskusi o daném videu.



Pokud byste hledali ochranu osobnosti v zákoně, měli byste si otevřít občanský zákoník. Občanský zákoník vychází z ochrany přirozených práv člověka z Listiny základních práv a svobod a přímo deklaruje ochranu osobnosti člověka, které je věnováno několik paragrafů. Ochrana se dotýká zejména života a důstojnosti člověka, jeho zdraví, práva žít v příznivém životním prostředí, jeho vážnosti, cti, soukromí a jeho projevů osobní povahy. Pokud někdo o druhém umisťuje nenávistné komentáře na internet, může se potenciálně jednat o zásah do některého z výše uvedených práv, nejvíce o zásah do důstojnosti, vážnosti a cti. Každý, do jehož práva bylo zasaženo, má možnost se bránit a domáhat se, aby hater od svých zásahů upustil nebo aby odstranil následek zásahu (např. smazal komentář v diskusi). Vyloučen není ani požadavek na omluvu nebo žádost o přiměřené zadostiučinění v podobě finanční kompenzace. Ta se však v případě soudního sporu velmi obtížně odhaduje a vyčísluje.

Poslední dobou se rozmohl i nešvar samotných YouTuberů - haterů, kteří svá videa umisťovaná na YouTube zaměřují na různé ,,kauzy" ze světa YouTube, vyjadřují se vybíravě a někdy i nevybíravě k jiným YouTuberům a pod svými videi zdatně přiživují útoky na ostatní YouTubery. Pokud se takoví YouTubeři - hateři drží v mezích kritiky, nedělají nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Dovedu si však představit, že i na takového Youtubera - hatera by mohla být podána žaloba z titulu ochrany osobnosti, pokud by jeho tvrzení byla nepravdivá, urážlivá a pokud by si bral někoho jiného na paškál příliš často. K YouTuberům - haterům se přidávají i někteří blogeři, kteří na svých platformách útočí na známé YouTubery a snaží se z každého detailu udělat velkou kauzu. Více sledovaní mi ovšem připadají YouTube - hateři, hatovací blog, kde by se u nenávistných článků objevovaly komentáře v rámci alespoň desítek, jsem objevila jen jeden. Jeho autor se zaměřuje na jednu z nejznámějších blogerek na české scéně, a to takovým způsobem, že je posedlý každým jejím krokem a cítí potřebu se nenávistně vyjadřovat k čemukoli, co daná blogerka udělá. V takovém případě je už možné o podání žaloby na ochranu osobnosti uvažovat.



A jak se haterům může bránit YouTuber? Snahou většiny YouTuberů a smyslem jejich činnosti na této platformě je, bezesporu, jisté zviditelnění se. To ale kromě výhod v podobě marketingových spoluprací, slávy a možných finančních výdělků přináší do života takového člověka i negativa. Čím je YouTuber známější, tím více sledujících přitahuje a tím více je mezi nimi samozřejmě i tzv. haterů. Těm stačí jen málo a už přidávají svoje nenávistné komentáře, protože mají  potřebu se vyjádřit a mají pro své vyjádření i prostor. Obrana YouTubera proti nenávistným nebo urážlivým komentářům není vůbec jednoduchá. YouTuber může samozřejmě jednání hatera ignorovat, ale co když nastane situace, že zásahy jednoho a toho samého hatera překročí únosnou mez? Pak se YouTuber může soudit, ale ani taková cesta není bez  úskalí. Čeká ho zjišťování identity hatera a časově a finančně náročný proces s nejistým výsledkem. A do takových peripetií se chce pouštět jen málokomu.

Jako nejjednodušší variantu vidím každého hatera poctivě a bez výjimek ignorovat. Ať už jste YouTuber nebo jen další sledující, který má nutkavou potřebu se k nenávistnému komentáři vyjádřit, byť slušně a v duchu obrany napadeného YouTubera. Hateři očekávají pozornost a chtějí, aby na jejich komentáře někdo reagoval. Čím horší, kontroverznější a sprostější komentář hatera je, tím více takový hater žadoní o pozornost. Pokud není hater vyslyšen a není na něj reagováno, nebude ho hatování příliš dlouho bavit.

K tomu všemu jedna rada na závěr. Keep calm...


Foto: KeepCalmAndPosters.com, youtube.com

No comments:

Post a Comment