Wednesday, November 30, 2016

Jíst, či nejíst? To je oč tu běží!


Žijeme v 21. století, tedy v době, kde si již málokdo dokáže představit svůj každodenní život bez sociálních sítí, ať už se jedná o Facebook, Instagram, Youtube či další oblíbenosti dnešního online světa. Podíváme-li se právě na tento svět více zblízka, zjistíme, že rozděluje lidi do obrovského množství různorodých komunit, jejichž zájmy se liší, ale i všemožně prolínají. Často jde o vaření, cvičení, cestování, módu, automobily, DIY koncepty, tematická videa, zkrátka bychom mohli vyjmenovávat dál a dál a stejně bychom vzhledem k různorodosti internetového prostředí asi nikdy nedošli ke konečnému výčtu. Každý uživatel sociálních sítí si tak přijde na své, může na Instagramu „follownout“ autora svého oblíbeného blogu, „dát odběr“ pro něj zajímavému Youtube kanálu nebo „hodit lajk“ k nějaké pěkné fotce či příspěvku.
S postupem času se samozřejmě v online prostředí stále více a více rozrůstají nejrůznější trendy. V tomto článku se bude konkrétně jednat o trendy ve stravování, mezi nimiž pořád častěji narazíme na výrazy jako „paleo“, „vegan“, „gluten-free“, „sugar-free“, atd. Jedná se o různé alternativní styly stravování a diety. Označení trendy zde bylo použito záměrně, jelikož ve většině případů se u lidí nejedná o stravovací návyky dodržované ze zdravotních důvodů, popř. etického přesvědčení, ale protože se to teď prostě nosí. Navíc efektivitu můžete zaznamenat i v „honbě na lajky“, kdy s hashtagem #paleo nebo #vegan zaručeně uspějete o něco více, tak proč to nezkusit?!



Alternativních stylů stravování je mnoho, každý má svá pravidla, co se jíst a pít může, co naopak zásadně nesmí. Také je u každého z těchto stylů vždy vyjmenováno mnoho blahodárných účinků na naše zdraví, vzhled a kondici. Otázkou ale zůstává, do jaké míry jsou tyto mnohdy dost extrémní styly obživy opravdu dobré pro naše zdraví? A jsou „vyznavači“ těchto trendů doopravdy tak zásadoví i ve skutečném životě, nebo jen na sociálních sítích? A není zvláštní, že jedna komunita si vychvaluje vyléčení akné, zhubnutí o X kilogramů a naprostou psychickou rovnováhu po vyřazení živočišných produktů z jídelníčku, kdežto druhá komunita hlásá úplně ty samé výsledky díky stravě založené právě na masu a vejcích? Nad tím by se měl zamyslet každý, kdo o nějaké zásadní změně ve svém jídelníčku uvažuje. Rozhodně není od věci něco jako bezlepkové diety nebo vegetariánství vyzkoušet, ale asi by se každý měl poté zamyslet nad tím, co vybraný směr stravování s jeho tělem skutečně dělá a nedržet se toho jen proto, že tak prostě jí jeho oblíbená bloggerka nebo fitness ikona s ukázkovou postavou snů. Protože co si budeme povídat, co člověk, to originál a každému tělu vyhovuje něco jiného.
Pojďme se tedy podívat na to, co vlastně alespoň některé z moderních alternativních stylů stravování znamenají...

#PALEO

Paleo dieta, neboli paleolitická strava, je založená na stravovacích návycích našich nejstarších předků z období paleolitu, jak již samotný název napovídá, tedy „lovců-sběračů“. Ve zkratce jde o konzumaci potravin dostupných v tomto historickém období, což je maso, které si lidé v paleolitu opatřovali lovem, dále je povoleno ovoce, zelenina, ořechy, semínka a vejce. Filozofií paleo diety je tedy vysoký příjem bílkovin ve formě masa a vajec, vyloučení z jídelníčku všech jednoduchých sacharidů a zařazení tuků (samozřejmě těch správných – zdravých) jako zdroj energie. Více o paleo stravě např. zde.


#VEGAN

Veganství, pokud nemluvíme pouze o moderním trendu, je založeno na etickém přesvědčení, že by nemělo být pácháno zlo na jiných živých bytostech. Pro oblast stravování to představuje vyřazení jakýchkoliv produktů a potravin živočišného původu, jedná se tedy o potraviny jako je maso, vejce, mléko, máslo atd. Více o veganství např. zde.


#RAW

U tzv. raw food, tedy syrové či živé stravy, lidé konzumují potraviny v jejich co nejpůvodnější podobě. Znamená to konzumaci syrových nebo čerstvých potravin, jejichž jediné povolené úpravy jsou usušení či ohřev do 42-45 °C, popř. zmrazení. Více o raw stravě např. zde.



#GLUTENFREE

Další oblíbenou dietou je tzv. „gluten-free“, což v češtině označujeme jako bezlepková. Logicky se jedná o stravování s absencí lepku (neboli gluten), jenž je přítomen v obilných zrnech pšenice, ječmene, žita a ovsa. Původně byl tento typ diety nastaven pro lidi se zdravotními potížemi jako jsou autoimunitní onemocnění tenkého střeva (tzv. celiakie) nebo alergie, v dnešní době už je však stále častěji dieta využívána jako cesta ke shození pár kil. Více o bezlepkové stravě např. zde.


#SUGARFREE

Sugar-free stravování má jedno zásadní pravidlo – vyřadit z jídelníčku cukr. A to jako úplně. Tím se tedy nemyslí pouze přestat si sladit čaj, kávu, skoncovat s pitím slazených limonád nebo s konzumací čokolád a sušenek. Myslí se tím vynechat i jakékoliv náhražky (bílého) cukru, např. kokosový/třtinový cukr, nejrůznější sirupy (datlový, javorový, …), med a samozřejmě veškeré potraviny obsahující jakékoliv množství cukru. Zde je potřeba obzvlášť velká pozornost, neboť cukr se objevuje i v potravinách, kde by vás ho opravdu nenapadlo ani hledat. Více o sugar-free stravování např. zde.



#LACTOSEFREE

Česky bezlaktózová dieta vznikla, podobně jako bezlepková, pro lidi trpící zdravotními potížemi, tedy intolerancí laktózy. Laktóza je mléčný cukr, který je obsažen v kravském mléce a vlastně všech mléčných výrobcích z něj (jogurty, kefíry, smetana, sýry). I tato dieta se stala nástrojem k hubnutí, a tak ji v dnešní době využívají lidé, kteří sice intolerancí laktózy netrpí, ale snaží se udržet v kondici a jsou přesvědčeni, že vyřazení mléčného cukru jim v tom pomůže. Více o bezlaktózové dietě např. zde.





Výše uvedený výčet některých alternativních směrů stravování nebo diet není zdaleka konečný, ale měl by posloužit alespoň k částečnému náhledu do světa moderních trendů právě v této oblasti. Jak již bylo zmíněno, některé vznikly z etického přesvědčení, některé jako nevyhnutelná cesta pro lidi se zdravotními potížemi, jedno mají ale společné – v dnešní době se čím dál častěji stávají určitou pózou na sociálních sítích, kdy je lidé dodržují ne proto, že by jim skutečně pomáhaly, ale vlastně proto, že pomáhají jiným, ať už po fyzické nebo psychické stránce. Velkou roli zde hraje mediální nátlak ikon a vzorů online světa - bloggerů, celebrit, modelek, ...
Je jasné, že někomu může vyřazení živočišných produktů z jídelníčku pomoci se zdravotními potížemi a ještě jako bonus zhubne několik kilo. Stejná strava ale může jinému člověku pěkně zavařit a napáchat víc škody než užitku. Zkrátka neexistuje žádný univerzální nástroj na nekonečné zdraví a perfektní postavu, a tak je zbytečné sahat k radikálním stravovacím návykům jen proto, aby člověk vypadal jako někdo jiný. Tento článek má tedy posloužit spíše jako námět k zamyšlení, jestli se až moc nenecháváme ovlivňovat tlakem online světa a zda ještě pořád umíme používat zdravý "selský rozum". Takže na závěr si řekněme - zkusit se má všechno, ale zase… Všeho s mírou!



Zdroje:

1 comment:

  1. Are You Having Trouble STICKING with your Paleo Diet?

    Do you want to munch on some tasty recipes as soon as TONIGHT?

    Check out the: Paleo Hacks Cookbook.

    ReplyDelete