Sunday, November 27, 2016

Fitness, health and clean eats – jak se tvoří komunita zdravého životního stylu?

Fenomén pravidelných funkčních tréninků a nutričně „vychytaného“ jídelníčku hýbe 21. stoletím na všech frontách. Nejen marketingový trh, ale i jednotlivci s radostí pohotově reagují na touhu po dokonalé postavě a vytvářejí komunity na sociálních sítích, v nichž si předávají své zkušenosti a vzájemně se motivují. Za takovou skupinou většinou stojí jedna vedoucí postava, tzv. fitness coach, který určitým způsobem ovlivňuje její směřování. Ostatní členové komunity jím však nejsou nikterak upozaděni, dostatečný prostor k prezentaci je poskytnut každému z nich. Fitness coach naopak velmi často vybízí k vlastní kreativitě a participaci. Pokud coach vytváří ústřední obsah skupinové stránky, kupříkladu v podobě videí nebo tréninkových programů, nechává se inspirovat názory jednotlivců, které do tvorby zapracovává. V mnoha případech tak pružně reaguje na poptávku, což mu časem může přinést i finanční příjmy.


Popularita těchto komunit sdružujících se kolem fitness blogerů na sociálních sítích neustále roste, a to jak v mezinárodním kontextu, tak v rámci České republiky. Přeshraniční rozměr známějších komunit dokazuje seznam odběratelů. Jedněmi z nejúspěšnějších jsou v této branži například Cassey Ho se svým YouTube kanálem Blogilates nebo Jillian Michaels na stejné platformě.

Na příkladu první ze jmenovaných lze jednoduše demonstrovat fungování většiny podobných skupin. Téměř třicetiletá Američanka s asijskými kořeny si založila webové stránky a postupně z YouTube expandovala na Facebook, Twitter, Instagram a Snapchat. Všechny tyto komunikační kanály dohromady nabízejí svým odběratelům kompletní fitness program, který jim garantuje cestu k vysněnému vzhledu a obdivuhodné tělesné kondici. Program je založen především na krátkých videích z YouTube, na kterých Cassey předcvičuje cviky na různé partie. Videa jsou atraktivní právě svou časovou sekvencí – mívají kolem 5 až 15 minut. Kromě toho Cassey ve videu neustále pokládá otázky, na které mají příznivci pod snímkem odpovídat. Opakují se fráze typu: „Napište mi dolů komentář, jak se vám video líbilo a jakou partii byste chtěli trénovat příště?“, „Chtěli byste více kardia, posilování nebo protahovacího cvičení?“, „Napadá vás úplně něco nového, na co bych se měla zaměřit?“, „Napište mi cokoli, co vás napadne. Já jsem tu pro vás.“ Takto motivuje své fanoušky k participaci na obsahu. Za dobu svého mediálního působení tak podle nápadů svých „followerů“ značně rozšířila okruh natáčených aktivit. Kromě původních posilovacích intenzivních tréninků nyní produkuje i videa na protahování, meditaci, motivaci a instruktážní videa se zdravými recepty. Jak už bylo řečeno, je aktivní také na dalších sociálních sítích, kde s veřejností diskutuje o dalších fitness plánech.


Obdobnou variantou je v České republice 30ti denní výzva Mariky Janečkové. Je založena na podobném principu, ovšem videa a měsíční tréninkové plány, na rozdíl od Cassey Ho, nezveřejňuje bezplatně na YouTube, ale za symbolický poplatek (pohybující se od 119 Kč do 299 Kč) na svých webových stránkách. Ty však nejsou hlavní platformou pro komunitní diskusi. Ta se odehrává na Facebooku, kde Marika založila hned několik navzájem tematicky propojených skupin. Základní je skupina s názvem „30ti denní výzva“. Tady návštěvník nalezne hlavní informace o celém projektu. Taktéž se dozví něco bližšího o novinkách projektu nebo o soutěžích, jejichž podstatou častokrát bývá zveřejnění fotografií, které zaznamenávají osobní hubnoucí úspěch odvážlivce, jenž se do výzvy pustil. Na dalších komunitních stránkách s názvy „30ti denní výzva vaří zdravě“, „30ti denní výzva vlní“, „věřím 30ti denní výzva“ pak uživatelé sdílejí své recepty, úspěchy a poznatky ze sacharidových vln, navzájem se motivují a předávají si další tipy na zdravý životní styl.


Kromě žen se do podobných programů zapojují i muži, a to jak v roli trenérů, tak odběratelů. Známou britskou dvojkou jsou John Chapman a Leon Bustin. Jejich YouTube kanál The Lean Machines (ve volném překladu Namakané mlátičky) má přes 346 tisíc odběratelů a kolem 20 tisíc zhlédnutí. Tito osobní trenéři a nutriční specialisté v jednom slibují, že vám na svých platformách ukáží tu správnou cestu ke zdravému životnímu stylu. Spolupracují mimo jiné s kulinářskou hvězdou mladé generace Jamiem Oliverem. Sledovat je můžete ještě na Snapchatu, Facebooku, Instagramu a Twitteru. Zde všude je možné předávat si zkušenosti, podělit se o své úspěchy nebo přímo autory projektu vyzvat k dalšímu natáčení videí.


V České republice si své místo na slunci v tomto oboru našel také Jakub Bína, jehož pořad Zpátky na vrchol oslovil prostřednictvím internetové televize Stream.cz řadu lidí. Ti, co mají chuť zatočit s přebytečnými kily nebo si vylepšit fyzičku, mohou s Kubou trénovat buď v rámci tohoto pořadu, nebo sledovat jeho další příspěvky na Facebooku, Instagramu nebo Twitteru. Oproti výše zmíněným coachům ovšem nedává takový prostor svým členům komunity. Komunikace probíhá víceméně jen v komentářích pod příspěvky.


Kdo tvrdí, že jej touha po osobní dokonalosti minula, je pravděpodobně buď velmi šťastným a vyrovnaným jedincem, který si užívá života bez stresů a v celkové harmonii proplouvá okamžiky všedních dní, nebo už rezignoval. Nicméně pro ty ostatní je tu levná a časově nenáročná varianta v podobě fitness komunit, v nichž si členové mohou vzájemně pomoci ke zdokonalení vlastního já.


Zdroje:
blogilates [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: http://www.blogilates.com/.
30ti denní výzva – začni hned, néé až zítra [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: http://www.30tidennivyzva.cz/.
The Lean Machines [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: https://www.theleanmachines.com/.
Zpátky na vrchol. Stream.cz [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: https://www.stream.cz/porady/zpatkynavrchol.

Fotografie:
kamiberanova. Instagram.com [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: https://www.instagram.com/p/BHCIRD_hy1k/?taken-by=kamiberanova.
blogilates. Instagram.com [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: https://www.instagram.com/p/BNOQAhejASk/?taken-by=blogilates
30ti denní výzva – začni hned, néé až zítra. Facebook [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: https://www.facebook.com/30tiDenniVyzva/photos/a.530290163679039.1073741827.530288693679186/783839238324129/?type=1&theater.
The Lean Machines [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: https://www.theleanmachines.com/.
Zpátky na vrchol. Facebook.com [online]. [cit. 2016-11-27]. Dostupné z: https://www.facebook.com/zpatkynavrchol/photos/a.193447784168207.1073741828.191019471077705/337948219718162/?type=3&theater.

No comments:

Post a Comment