Tuesday, November 29, 2016

Kde načerpat informace o modré krvi?




S fenoménem kolektivní inteligence, jejž přinesl rozvoj počítačových sítí, propojujících i geograficky vzdálené uživatele, se otevřely obzory i těm, kteří mají nějaké neobvyklé hobby. Zajásat mohli například fanoušci royalty. Jednoznačný český ekvivalent tohoto výrazu neexistuje, Velký anglicko-český slovník uvádí významy královská hodnost, královská moc, koruna, žezlo, trůn, majestát, královská osoba, člen/členové královské rodiny, království i smetánka ve smyslu horních deseti tisíc. Pro účel tohoto článku je zřejmě nejvýstižnějším překladem členové královských rodin, ale pro zjednodušení bude v textu uváděn originál – royalty. Ti, kdo sledují royalty, se zkrátka zajímají o členy královských rodin, většinou evropských, ale i asijských či afrických, stále vládnoucích i již nevládnoucích, a vše, co s nimi souvisí.

Royalty nadšenec neměl v Česku před rozvojem internetu mnoho možností, jak svůj zájem živit. Před revolucí prakticky vůbec. Po revoluci se začaly významné události, např. královské svatby či narození následníků, objevovat v bulvárním tisku, ty nejdůležitější události pak i v tisku seriózním. Pamětníci 90. let si možná vzpomenou na rubriku Královské Story v časopise Story, dvoustranu, která se jako snad jediná svého druhu věnovala pouze novinkám z této oblasti. Dnes se se zásadními royalty událostmi (např. svatba prince Williama) setkáme prakticky ve všech médiích, jedná se ale jen o špičku ledovce. Kdo se chce do tohoto tématu ponořit hlouběji, musí procvičit angličtinu a vrhnout se na internet. Českých fór na toto téma je minimum, nejvýznamnější je asi v současnosti pozastavený Blog o současných monarchiích, který nicméně stále funguje na Facebooku. Aktivní komunita je ovšem velmi malá, počty lajků se pohybují v jednotkách. Další blogy jsou už spíš záležitostí jednotlivců, a nejde v nich proto příliš o kolektivní sdílení informací, které nás zajímá především.
 
Královský informační ráj

Za skutečným poznáním tohoto tématu se musíme vypravit do zahraničí. Jedním z nejvýraznějších royalty počinů je web The Royal Forums, pracující na bázi kolektivní inteligence. Je součástí Social Knowledge, podporovatele on-line komunit sdružujících lidi se společnými zájmy. Komunitní web s přispěvateli prakticky z celého světa, kteří generují obrovské množství informací, je aktivní i na Facebooku. Těžiště jeho aktivity je ovšem na webové stránce Theroyalforums.com. Vzhledem k rozsahu musí být web dobře organizován. Je rozčleněn do několika sekcí – královské novinky, fóra, kde jsou diskuse rozdělené na vládnoucí a nevládnoucí rody a dále na jednotlivé země, články a tzv. portál, kde se objevuje 30 nejčerstvějších diskusí. 

V diskusích je pravý ráj komunity – registrovaných členů bylo k letošnímu 26. listopadu 11 017, diskusních témat jsou stovky, jejich zhlédnutí se počítají v desítkách tisíc, u těch nejexponovanějších i stovkách tisíc, počty příspěvků u jednotlivých témat jdou do stovek až tisíců. Každý z přispěvatelů je uveden pod nickem, má vlastní profilovou fotografii (většinou s royalty námětem) i „hodnost“  z monarchistického názvosloví – od newbie po Imperial  Majesty, odvozenou od počtu poslaných příspěvků, dále se uvádí celkový počet poslaných příspěvků, odkud člen pochází a datum, kdy se k The Royal Forums připojil. Jazykem fóra je angličtina a pro přispívání je nutná registrace, číst příspěvky si ovšem mohou i neregistrovaní uživatelé. Nikde není uvedeno rozdělení registrovaných uživatelů na muže a ženy, ale z diskusí se dá soudit, že většinu přispěvatelů tvoří ženy. Autorů píšících blogy a články je 50, někteří z nich jsou zároveň moderátory diskusí. K týmu patří i technická podpora.


Diskusní témata jsou různá – od módy, kde se probírají jednotlivé členky královských rodin a jejich modely, ale kde můžeme najít spíše osobní názory prozrazující vkus jednotlivých přispěvatelů, přes komentování akcí, kterých se členové královských rodin účastní, až po témata serióznější, politická, historická, vyžadující od přispívajících informovanost „v oboru“. Mnoho členů komunity vykazuje značnou úroveň vědění. Často se jedná o občany konkrétních monarchií, kteří se zajímají o svoji královskou rodinu. Například jejich překlady z místních novin jsou zdrojem, který prakticky není možné jinde najít, neboť ani Google překladač neposkytne tak zasvěcený překlad, navíc spojený s uvedením dalších souvislostí.  Mezi přispěvatele patří pamětníci sledující určité královské rodiny již desítky let (obzvláště věrnou komunitu fanoušků má na tomto webu Monako, především princezna Caroline, kterou některé členky sledují už od dob, kdy byla svobodnou dívkou, až do dnešní doby, kdy je již trojnásobnou babičkou). Tito nadšenci neváhají sdílet fotografie i z desítek let starých časopisů a poskytnout veškeré informace ze svých bohatých domácích sbírek.


Každá diskuse má svého moderátora, který má někdy přiděleno více diskusí a dbá na dodržování pravidel fóra. Vzhledem k tomu, že se v diskusích scházejí relativně kultivovaní lidé, nejčastější zásahy moderátorů jsou kvůli odchýlení se od tématu či opakování příspěvků, případně odkazují pisatele na diskusi lépe odpovídající povaze jejich příspěvků. Vzhledem k rozsahu disponuje web funkcí vyhledávání dle klíčového slova či slov, kde je možné najít i starší diskuse, jejichž téma čtenáře zajímá. Vyhledávat se dá i v seznamu registrovaných uživatelů. Web má mnoho dalších funkcí, např. kalendář královských akcí, kam patří i narozeniny či výročí úmrtí členů královských rodin, soutěže o fotky měsíce či roku nebo soutěž o nejlepší model měsíce. Členové se mohou stát přáteli v obdobě facebookového přátelství.

Německý příspěvek royalty nadšencům

Ne tak objemný, ale rovněž velmi zajímavý je soukromý anglickojazyčný web Nobiliana, kterému vládne architektka Anuschka z Dortmundu. Je majitelkou i administrátorkou webu a spolu se svým mezinárodním minitýmem – Nizozemkou Netty (která je zároveň spoluadministrátorkou) a Dánem Stigem – rovněž diskuse moderuje. Především Netty, novinářka na volné noze se specializací na royalty, na Nobilianu píše příspěvky a moderuje diskuse prakticky na plný úvazek, vše samozřejmě bez nároku na honorář. Komunita je menší než u The Royal Forums, v současné době čítá 679 členů, z nichž aktivně přispívajících je cca desetina. Jedná se ale o lidi skutečně zapálené pro tuto oblast, publikující na royalty zaměřené knihy či periodika, vytvářející podrobné rodokmeny, někteří členové komunity Nobiliany se s aristokraty osobně znají, či dokonce přátelí. Často unikátní a jinde nedohledatelné informace z jejich soukromí však sdílejí pouze po předchozím souhlasu dotyčných. V průzkumu z roku 2006, kterého se zúčastnilo 83 členů, vyšlo najevo, že 59,04 % hlasujících je z Evropy, 2,41 % z Austrálie, 33,73 % ze Severní Ameriky a 4,82 % z Jižní Ameriky. Třebaže výzkum již není aktuální a ani množství hlasujících není příliš vysoké, dá se předpokládat, že poměry zastoupení jednotlivých světadílů budou zhruba takové.

Web, zřejmě díky své majitelce, vyzařuje německou preciznost a smysl pro pořádek.  Je také jen pro registrované uživatele, ale na rozdíl od The Royal Forums si neregistrovaní uživatelé nemohou diskuse ani číst. Je rovněž rozdělen na několik sekcí – diskuze se rozdělují podle geografického umístění a vedou se na různá témata, většinou ale spíš seriózní, genealogická, móda ani šperky se zde téměř neprobírají. Každý registrovaný uživatel má možnost nejen přispívat do již existujících vláken, ale i začít nové téma, což ostatně platí i pro The Royal Forums.  Pro diskuse na jiné než royalty téma je vytvořena sekce Komunikace mimo téma. 


Vévoda a vévodkyně ze Södermanlandu Princ Wilhelm Švédský a jeho manželka Marie Pavlovna, ruská velkovévodkyně, převzato z Fotogalerie Nobiliany

Unikátnost Nobiliany ale spočívá v její druhé části, nazvané Genealogické novinky z Gothy a Genealogické novinky mimo Gothu. Rozdělení vychází z uvedení či neuvedení šlechtických a královských rodin v tzv. Gothajském almanachu, historickém soupisu šlechty. Obě tyto sekce obsahují podsekce Narození, Zásnuby, Svatby, Úmrtí a Historická oznámení. Každá podsekce je dále rozdělena podle let, začínají rokem 2000, který je zároveň rokem vzniku Nobiliany. Starší události se uvádějí v sekci Historické. V těchto fórech vytvářejí přispěvatelé snad nejkompletnější přehled tohoto typu událostí z královských a šlechtických rodin, jaký lze na internetu najít. Někdy se jedná o rodiny téměř neznámé či nepříliš medializované, o nichž se přispěvatelé dozvědí z místních novin, lokálního webu či ze soukromého zdroje a sdílí tuto informaci jen na Nobilianě. 

Nobiliana velmi dbá na dodržování autorských práv, takže není možné tam přeposílat fotky z jiných médií ani kopírovat texty článků z jiných stránek, ale uvádí se pouze odkazy. Mnozí přispěvatelé se však rádi vydávají na různé královské události, např. svatby, a vždy sdílejí své fotografie v sekci Archiv. Ve Fotogalerii lze najít několik set retro fotografií ze sbírky starých královských pohlednic majitelky webu. Nobiliana rovněž klade důraz na uvádění zdrojů, proto je pokládána za velmi relevantní web, kde lze najít skutečně spolehlivé a ověřené informace. Mezi její praktické funkce patří samozřejmě vyhledávání či nepřečtený obsah, kde se objeví všechna témata, která si registrovaný uživatel ještě neotevřel. Je možné určit dobu, za kterou se témata zobrazují – např. za poslední týden, měsíc, rok či od poslední návštěvy webu. Uživatelé mezi sebou mohou komunikovat interním messengerem, každý příspěvek je vybaven tlačítkem Report, kde je možné upozornit administrátorky na umístění příspěvku v jiné sekci, chybu či nevhodnost obsahu. Nobiliana uvádí spoustu statistických údajů – celkový počet témat, příspěvků, kolik členů je právě online, jaký byl nejvyšší počet členů online a kdy, kolik členů čte právě jaké téma… Každý přispěvatel si může zobrazit pouze své příspěvky či témata, která založil. 

Dva zmíněné weby patří v dané oblasti, která je samozřejmě mnohem rozsáhlejší, a nikoliv pouze anglickojazyčná (i když angličtina je dominantní), na internetu k nejvýznamnějším co do velikosti, množství informací, profesionalizace zpracování a vedení i erudice a úrovně přispívajících. Oba jsou výbornou ukázkou kolektivní inteligence, kdy se určitá komunita spojí a sdílením svých znalostí vytvoří obsahově bohatý celek, který slouží jako relevantní a často unikátní zdroj informací nejenom svým členům, ale svou kvalitou může vzbudit zájem i v ostatních.

Petra Helikarová, JJB341

Zdroje:

No comments:

Post a Comment