Saturday, May 17, 2014

                                                Potřebujete Doktora ?

Doctor Who je britský sci-fi/drama seriál s obrovskou tradicí. V současné chvíli existuje na 800 dílů (79 ztracených) a první díly byly natočeny v roce 1963. Seriál má obrovskou a v některých případech téměř fanatickou fanouškovskou základnu. Vzhledem k obrovskému rozsahu se zde budu věnovat obnovenému modrenímu Doctoru Who, kterýžto začal v roce 2005 a prozatím bylo odvysíláno 7 sérií.

Jednotlivé epizody seriálu se dají sledovat odděleně, každý disponuje svým vlastním osobitým příběhem, nicméně každou sérií prochází nějaký hlavní motiv či nepřítel (Bad Wolf, Silence will Fall ... ) a je několik motivů a nepřátel, prostupujících celým seriálem. Jako příklad si uveďme například Cybermany, Silence, zvrhlého time lorda Mastera nebo věčné nepřátele Doktora a celé jeho rasy Time lordů, Daleky, kteří se Doktora vytrvale snaží zničit a občas se jim to i na ktátkou dobu povede, než se Doktor opět zregeneruje, případně se se štěstím z beznadějné situace dostane, objeví za nejbližším rohem a příslušným nepřátelům nakonec nakope jejich mechanické/mimozemské zadky.





Doktor povětšinou cestuje se společnicí, kteroužto bývá krásná obyvatelka Britských ostrovů. Tyto společnice střídá poměrně často, až na vyjímky skoro každou řadu.

Transmediální záběr Doctora Who je obrovský ale zkusím vám v tomto článku ukázat to nejdůležitějšího, co se ve všeobjímajícím,  nadčasovém světě Pána Času objevuje.

Filmy:

Film s tématikou Doctora Who se objevil zatím dvakrát. Oba se objevili v 60. letech a popisují události kolem invaze Daleků na Zemi, konkrétně jde o filmy Dr. Who and the Daleks a Daleks – Invasion Earth: 2150 A.D.
Jediný televizní film byl s jednoduchým názvem Doctor Who natočen v roce 1996, 6 let po zrušení originální série Doctorů v roce 1989




Spin offy:

Doctor Who za svou dlouhou existenci "porodil" velké množství spin offů stavějících na bohatém Doktorově světě.
K nejpropracovanějším rozhodně patří seriál Torchwood, který začal být vysílán v roce 2006, sledující osudy tajného týmu britské vlády operujícího z Cardiffu, zápasícího s mimozemskými vpády na Zem. I když samotný Doktor se v sérii nikdy neobjeví, seriál popisuje některé události, které se odehrávají v seriálu Doctor Who. Na několik dílů se objeví i jedna z doktorových společnic, Freema Agyeman alias Martha Jones, která v 3. řadě moderního Doctora Who hrála. Hlavním představitelem je kapitán Jack Harkness (John Barrowman), nesmrtelný bývalý vězeň z daleké budoucnosti, který na Zemi pobývá už od 19. století a vyskytuje se též v několika epizodách seriálu Doctor Who.

Dalším dítětem Doktorovým je seriál The Sarah Jane Adventures, vysílaný od roku 2007, sledující osudy novinářky středního věku, která ve svých mladých letech cestovala s Doktorem. V seriálu se několikrát objevují "aktuální" doktoři.
O dobrodružstvích Sarah Jane vyšlo i několik audioknížek
O Doktorových dobrodružstvích vznikly i animované seriály, příkledem budiž The Infinite Quest nebo Dreamland
Vznikla i spousta další spin offů, které nebyli pod kuratelou BBC knižní a audio dramata Faction Paradox, Iris Wildthyme a Bernice Summerfield. Dále pak zmiňme video sérii P.R.O.B.E. Nebo australský seriál K9.

Muzea a Hračky:


S tématikou Doktora proběhlo ve Velké Británii několik muzejních výstav, nepříklad v Glasgow, Coventry, Blackpoolu, Newcastlu nebo i v australském Melbourne. Stále probíhající výstave je v Cardiffu.

Vznikla i velká spousta Doktorských hraček, sběratelských karet, dokonce i poštovních známek. Vznikly i počítačové hry, často zaměřené na problematiku Daleků

Audio a knihy:
K většině moderních sérií a k některým starším vznikly audioknihy z produkce BBC, čtené příslušnými Doktory a jejich společnicemi/společníky.
Knihy vycházely především u starých sérií Doktora a většinou zachycovaly dění v jednotlivých řadách. Od doby, co byl Doctor Who obnoven vychází značné množství knižního a jiného tištěného materiálu vydávaného BBC, zahrnující knížky o jednotlivých sériích, kritické studie, návody do světa Doctora Who. Od roku 1979 také pravidelně vychází Doctor Who magazine. Celkově vyšlo přes 150 románů.

Reference v populární kultuře:

Doktor je velmi zakořeněnou součástí britské kultury, odkazy na něj se často objevují v komediálních skečích Lenny Henryho nebo Spike Milligana.
Doktor zmiňován i v jiných seriálech, či show, zde jen stručný výčet: Saturday Night Live, The Chaser's War on Everything, Mystery Science Theater 3000, Family Guy, American Dad!, Futurama, South Park, The Simpsons nebo The Big Bang Theory, Star Trek: The Next Generation...
Vzniká i fascinující scéna doktorských meme, která se často přelévá i do jiných seriálů. Velmi populární bylo meme, či fanouškovský komiks o tom, jak Doctor zachránil Sherlocka z dalšího populárního seriálu BBC Sherlock, v době, kdy probíhaly spekulace o tom, jak Sherlock přežil konec druhé série.
Slovo "TARDIS" (Doktorova loď) je dokonce oficiální součástí Shorter Oxford English Dictionary.
A někteří fanoušci si opravdu dávají práci s pozorování Doctor Who referencí v jiných seriálech.


Doktor je prostě fenomén, jako málokterý jiný. Takže se vydejte na pouť všemi zákruty vesmíru a celou časovou přímkou a možná i o něco dál, Doktor Vám u toho bude velmi příjemným společníkem.

No comments:

Post a Comment