Sunday, June 1, 2014

Kurátory sami sobě



Být umělcem, věnovat se umělecké činnosti, není lehké. Je zapotřebí mít publikum, diváky, někoho, komu je možné dílo představit, kdo jej ocení, komu se (ne)bude líbit, získat zpětnou vazbu. Možnost tvořit, vyjadřovat se uměleckou formou, má dnes téměř každý, mnoho lidí ji využívá. Avšak ne každému se podaří svou tvorbu prezentovat na výstavách, v galeriích, kde by se jí dostalo pozornosti širšího okruhu jedinců, než jsou přátelé, rodina, či místní umělecká skupina. Tuto bariéru pomáhá bourat Internet, díky kterému je možné prezentovat sebe a svou činnost ve virtuálním světě, ve kterém si k nim druzí na základě podobnosti svých zájmů a preferencí mohou snadno najít cestu. Vznikly tak online platformy pro nejrůznější lidské záliby, oblast uměleckou nevyjímaje. 
 
Internetová stránka s názvem DeviantART.com, neboli deviantní - nenormální umění vznikla v roce 2000, jejími zakladateli jsou Scott Jarkoff, Matt Stephens a Angelo Sotira z Los Angeles v Kalifornii. Od počátku existence této stránky se v zásadě jedná o virtuální uměleckou komunitu, v rámci které může kdokoliv veřejně prezentovat svou uměleckou činnost. Je to způsob, jakým vejít v povědomí, dát o sobě vědět. Na DeviantARTu jsou představována díla z různých tvůrčích oblastí od klasických jako je kresba, malba či fotografie, přes literaturu až po film a animaci. Autor díla má možnost jej v rámci prezentace doplnit komentářem, například o okolnostech jeho vzniku, použité výtvarné technice, nebo jen popřát hezký den potenciálním sledujícím. K jednotlivým uměleckým příspěvkům mají ostatní diváci možnost přidávat komentáře, které mívají nejčastěji podobu komplimentů.  
 
Umělci mají vlastní profily, ve kterých o sobě mohou uveřejňovat různé informace (tzv. deviantID), jiní uživatelé mohou na těchto profilech zanechávat komentáře či kritiky. Profily obsahují také galerii, což je jejich nejstěžejnější část, ve které je možné si prohlédnout veškerá umělcova publikovaná díla. Členové komunity mohou být spolu ve spojení pomocí „přátelství“, podobně jako například na další sociální síti - Facebooku, nebo se vzájemně „sledovat“, tedy získávat informace o aktuálních změnách, příspěvcích.  Uživatelé mají ale také jinou možnost seberealizace v rámci této stránky. V denících, které jsou obdobou proslulých osobních blogů. Umělci se tak mohou vyjádřit ke svému uměleckému i neuměleckému životu, k tomu co se jim zrovna přihodilo, co prožívají. A to jak přímým popisem, či metaforickou formou, na kterou jsou ze své tvorby zvyklí.
V roce 2011 měla tato největší umělecká sociální síť více jak 28 milionů členů, kteří dohromady zveřejnili přes 265 milionů děl.[1] Takto vysoká popularita je spojena také s obchodními zájmy. Umělecká díla jsou nabízena k prodeji, respektive jejich kopie, výtisky. Kromě grafického listu, na kterém bude vytištěno výtvarné dílo, jsou ke koupi též dárkové předměty, jako hrníčky, podložky pod myš, kalendáře, magnety na lednici, puzzle či pohlednice s natištěným motivem některého z děl z galerie.
Na stejném principu jako deviantART funguje internetová stránka Humanart.cz, jejímž cílem je vytvořit komunitu českých umělců. Sdružuje výtvarníky, fotografy, ale také hudebníky či umělce prosazující se v oblasti literatury a poezie. Humanart vznikl v roce 2006, jeho zakladateli jsou studenti Martin Rýz a David Marek. Tento server silně inspirovaný americkou předlohou nabízí lidem, kteří se věnují tvůrčí činnosti, platformu pro prezentaci jejich děl. Ta jsou podle zaměření utříděna do několika kategorií – fotografie, grafika, 3D grafika, plastika, model, hudba a literatura. Návštěvník, který přijde na tuto stránku jako do galerie, obdivovat umění, nebo se jím nechat inspirovat, má tak možnost zaměřit svou pozornost na některou z oblastí. Pokud navštěvuje web opakovaně a zajímají ho pouze nejnovější umělecké příspěvky, má možnost jedním kliknutím zobrazit jen díla nejnovější. 
 
Aby byla zachována kvalita prezentovaných děl, jsou registrace schvalovány. Pokud umělec získá registraci, má možnost si vytvořit vlastní profil, neboli portfolio, v rámci kterého následně prezentuje všechna svá uveřejněná díla. Současně se mu nabízí možnost komentovat práce ostatních uživatelů, nebo je alespoň hodnotit na tříbodové škále. Hodnotit mohou díla také neregistrovaní uživatelé, hodnocení však zůstane neplnohodnotné. Ti, kteří jsou registrovaní, mají k dispozici další funkce, mezi které patří chat, fórum, přidávání oblíbených autorů. Ačkoliv je Humanart virtuální komunitou, kterou tvoří každý jeden registrovaný umělec, má tato stránka své pevné jádro. Tím je šestičlenná redakce, která se stará o udělování registrací, pokojné soužití členů a v neposlední řadě také vytváření a publikování článků, které se věnují různým zajímavostem z oblasti umění.
DeviantART a Humanart jsou umělecké komunity, které naplňují charakteristiky konceptu „produsage“. Uživatelé těchto internetových stránek, především tedy prezentující umělci se podílejí na jejich existenci a podobě, bez nich by žádné takové stránky nevznikly. Uživatelé tak nejsou jen pasivními příjemci sdělení, jako například při návštěvě galerie, ale mají možnost se k němu vyjadřovat, komentovat jej či dokonce hodnotit. Zároveň má každý možnost ovlivnit podobu této virtuální galerie svým vlastním příspěvkem, nahráním uměleckého díla, ačkoliv může být jeho uměleckost třeba diskutabilní – to pak může být předmětem další online diskuze.

Zdroje:
DeviantArt. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-04-20]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/DeviantArt

BRUNS, Axel. Blogs, Wikipedia, Second life, and Beyond: from production to produsage. New York: Peter Lang, c2008


[1] DeviantArt. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-04-19]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/DeviantArt

No comments:

Post a Comment