Friday, December 5, 2014

Monitorování vlastních dětí - trend dnešní doby?

Vztah rodič – dítě při monitorování prostřednictvím mobilních telefonů


(The influence of parental factors on children’s receptiveness towards mobile phone location disclosure services )



Pro většinu rodičů je v současné době při výchově svých dětí maximálně důležitý přehled o svých ratolestech. Zatímco v dobách dávno minulých se museli otcové a matky od rodin spoléhat na zpravidla neověřitelné informace, které jim jejich potomci sami sdělovali, dnešní technický svět jim poskytuje nepřeberné množství možností, jak děti kontrolovat, aniž by je výrazně omezovali. Jak tuto kontrolu pomocí moderních prostředků využívají a hodnotí sami rodiče a zároveň, jaký názor mají na celou záležitost samy děti, zjišťovali singapurští odborníci na oblast vztahů rodič- dítě v souvislosti s IT technologiemi Hee Jhee Jiow a Dr. Julian Lin.

Hee Jhee Jiow je studentem doktorandského studia na Fakultě komunikací a nových médií Národní univerzity v Singapuru. Jeho výzkum se zaměřuje na vztah rodičů a rodičovství k videohrám. Dr. Julian Lin je asistent-profesor na totožné fakultě jako jeho kolega a má 14ti letou praxi v oblasti IT technologií a designu internetových sítí.
Rodiče hrají ve výchově dětí stěžejní a nezastupitelnou roli. Jejich snahou je zejména kontrola nad svými dětmi, díky níž mohou snadněji čelit hrozícím rizikům či nebezpečím jako je delikventství nebo nežádoucí sexuální aktivity. Avšak adolescenti (kterými se pro účely této studie rozumí děti mezi 12 a 16 lety) často podmínky takové kontroly nerespektují a považují za nepřípustné, aby jim někdo jakkoliv blízký zasahoval do osobní sféry. Jejich potřeby vlastního vyhranění se vůči rodičům jsou v tomto období obzvlášť markantní, tráví totiž méně času pod přímým dohledem svých rodičů. Odborníci na oblast výchovy tedy rodičům radí, aby své děti monitorovali nepřímo a s odstupem.
 Rodiče často k těmto účelům využívají komunikační technologie, zejména mobilní telefony, které v minulosti sloužili jako zprostředkovatel komunikace v rámci rodiny, kdy rodiče aktivně kontaktovali své potomky, aby zjistili, kde se aktuálně nachází a co dělají. Avšak moderní pokrok v komunikačních technologiích aktuálně umožňuje zjištění polohy identifikovaného subjektu, aniž by o tom tento měl tušení.
Mobilní lokační technologie (MLPD) byla vynalezena pro potřeby akutních pátracích akcí, ovšem její aplikace mají již širší použití pro větší počet koncových uživatelů. Dokumentů či studií, které by se zabývaly postojem dětí, jakožto objektů lokalizačního mobilního sledování, není příliš mnoho, proto se tato studie věnuje především vzájemnému vztahu mezi rodiči a dětmi v souvislosti s jejich mobilní kontrolou a jejich zpětnou vazbou na praktiky, které používají rodiče ve snaze ochránit své ratolesti před potencionálním nebezpečím.
Výzkum samotný se uskutečnil na dvou vybraných singapurských středních školách, kde se zapojilo celkem 294 účastníků z řad studentů a jejich rodičů. Průměrný věk rodičů byl přibližně 45 let, věk studentů 14 let. Z vybraného vzorku vyplněných odpovědí uskutečnili realizátoři výzkumu spolehlivostní analýzu, která pracovala s  koeficientem Cronbachova alfa, který vychází z předpokladu, že by všechny položky měřící jednu vlastnost mají mít mezi sebou kladné, dostatečně vysoké korelace. Vzhledem k tomu, že zkoumaný vzorek nebyl příliš početný, chybějící údaje nebyly vyřazeny, ale upraveny v tom smyslu, že chybějící hodnoty byly nahrazeny průměrnými hodnotami ostatních proměnných ve výzkumu.
Z dosažených výsledků mimo jiné vyplývá, že
1. dobrý vztah mezi rodičem a dítětem zásadně ovlivňuje vnímání a porozumění nutnosti používat mobilní lokalizační služby, jinými slovy, čím větší důvěře se přirozeně rodič těší, tím snáze se dopátrá informací týkajících se jeho potomka,
2. narušení osobnostní sféry dítěte může zásadně ovlivnit dobré rodinné vztahy a celkovou atmosféru, která může vyústit v nedůvěru dítěte a menší míru otevřenosti ve vztahu k rodiči
3. čím pevnější je mezi posuzovanými subjekty vzájemné pouto, tím více jsou studenti přístupní k celému procesu jejich lokalizace.
Table 2: Correlational analysis of various measures with the child’s perception of his/her obligation to disclose AND the parent’s legitimate authority over MPLD information.
Note: * Correlation is significant at 0.05 level (2–tailed); ** Correlation is significant at 0.01 level (2–tailed). (R) indicates reverse scoring.
 Obligation to DiscloseLegitimate Authority of ParentParental Measure
My father/mother knows where I go when I am out with friends at night..298**.358**Knowledge
(Always to Never)
My father/mother normally knows where I go and what I do after school..246**.327**
My father/mother had no idea where I was at night, in the last month (R).-.168*-.242**
I am expected to let my father/mother know WHERE I am after school..183*.176*Monitoring
(Always to Never)
I am expected to let my father/mother know WHERE I am when I go out at night..211*.235**
I am expected to tell my father/mother WHERE I am, when I go out with friends..237**.258**

Výzkum také ukazuje, že studenti, kteří si plně uvědomují a chápou, že jejich rodiče pravidelně očekávají informace o tom, kde se jejich děti vyskytují, ať už v noci, po škole či venku s kamarády, pozitivně reagují na závazek lokalizace zmíněných událostí a respektují pak také více přirozenou autoritu svých rodičů.
Pro objektivitu bych uvedla i určité nedostatky této studie, kdy se ve zkoumaném reprezentativním vzorku vyskytlo více matek (65.3 procent) nežli otců a zároveň více chlapců (73.5 procent) nežli dívek. Dále se tazatelům v rámci závazku respektování mlčenlivosti a anonymity nepodařilo zjistit potřebná data k větší spolehlivosti sebraných vorků.
Závěrem bych shrnula, že je z výše posuzované studie vyplynulo, že studenti mezi dvanáctým a šestnáctým rokem stále více vyžadují samostatnost a vlastní individualizaci, ačkoliv jejich  rodiče usilují o to, aby nepřestali být informováni o tom, kde se jejich ratolesti nacházejí, o jejich vztazích a aktivitách. Ovšem vzájemná komunikace mezi rodiči a dětmi ohledně možností a forem nezávislosti a osamostatnění se není snadná a vyžaduje spoustu kompromisů a komplikují ji také přílišná a nereálná očekávání z obou stran. Monitorování dětí snižuje pravděpodobnost, že se budou chovat nepřípustně. Tato studie shrnuje dostupné poznatky o reakcích studentů, kteří byli sledováni prostřednictvím MPLD technologií a faktory na straně rodičů, které mohou celý proces monitorování ovlivnit. Studenti pozitivně reagovali na vlastní lokalizaci v závislosti na jejich dobrých vztazích s rodiči, především důvěře k nim, jejich přirozené autoritě a při co nejmenších zásazích do jejich osobnostních sfér.

studie viz.: http://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/4284/3384




No comments:

Post a Comment