Tuesday, January 11, 2011

Dead Drops

(krátký příspěvek k praktickému projektu)

Začátkem listopadu 2010 se na serveru rebelart.net objevila zpráva o zajímavém streetartovém projektu Dead Drops. Tento experiment má na svědomí německý umělec Aram Bartholl, který projekt spustil během stáže v newyorském centru umění a technologií EYBEAM. Dead Drops je, jak říká Bartholl, „anonymous, offline, peer to peer file-sharing network in public space“. Princip spočívá v zabetonování obyčejného USB flashdisku do jakékoli zdi na veřejném prostoru. Díky vyčnívajícímu konektoru je poté přístupný široké veřejnosti. Na Dead Drop se může připojit jakýkoli majitel notebooku a následně stáhnout nebo nahrát data. Je velmi zajímavé pozorovat, co všechno se ve schránkách objeví.
Prvních pět Dead Drops bylo instalováno v New Yorku a na základě Barthollovy výzvy začaly přibývat po celém světě. V rámci projektu byl spuštěn i oficiální web, který kompletuje veškeré informace včetně manifestu, světové mapy a návodu jak vytvořit vlastní Dead Drops.



První česká Dead Drop "Červený kostel" byla nainstalována v Brně 9. 1. 2011. Zatím se jedná o jedinou Dead Drop, ale časem jistě přibydou další. Co se však týká situace v ČR, jsem po nahlédnutí do diskuzního fóra k článku o Dead Drops (na serveru technet.cz) poněkud skeptický. Ale nebudeme házet flintu do žita a s chutí počkáme jaký osud Dead Drops potká.

aktualizece (13. 1. 2011): Uběhly pouze 4 dny od instalace a ukázalo se, že tento počin je zajímavý i pro sdělovací prostředky. Jako první o "mrtvé schránce" informoval zpravodajský portál iDnes.cz a následující den se zpráva objevila v Televizních novinách na stanici TV Nova (16:10).















Fotodokumentace akce:











































3 comments:

  1. Ivanko a kam si to zabetónoval? pôjdem sa napojiť! :P

    ReplyDelete
  2. jo uz su aj odkazy v textu. ale pro jistotu: http://deaddrops.com/db/?page=view&id=165

    ReplyDelete
  3. Dovolte mi, abych vám představil LE-MERIDIAN FUNDING SERVICES. Jsme přímo do čistého úvěru a financování projektů z hlediska investic. Poskytujeme finanční řešení soukromým / společnostem hledajícím přístup k finančním prostředkům na kapitálových trzích, tj. Ropu a zemní plyn, nemovitosti, obnovitelné zdroje energie, léčiva, zdravotnictví, dopravu, stavebnictví, hotely a atd. Můžeme financovat až 900 000 000 000 dolarů ( Devět set milionů dolarů) v jakémkoli regionu světa, pokud bude na projektech zaručena návratnost investic ve výši 1,9%.
    Le-Meridian financování.
    Email Kontakt .... lnfo@lemeridianfds.com
    Whatapps ... + 19893943740

    ReplyDelete