Friday, April 21, 2017

Prázdné domy, prázdná města

Když se parta přátel rozhodne, že bude sepisovat a evidovat prázdné domy, které potká, vznikne z toho jistě zajímavý projekt. Když se ale pro to samé rozhodnou a zapojí lidé napříč celou republikou, jedná se už o vskutku unikátní platformu. A tak se tomu přesně stalo v případě projektu prazdnedomy.cz.
Cílem této organizace je vytvořit online databázi domů zejících prázdnotou, na které se může podílet každý z nás. Takže, řečeno mediální terminologií, web funguje na principu produsage (Axel Burns) – uživatel je zde zároveň i tvůrcem webového obsahu. Od pasivního konzumenta se stává aktivním spoluautorem.
V současnosti je v online databázi evidováno na 1598 domů, takže web svou funkci, zdá se, plní jak má.
A proč vlastně web, který bude upozorňovat na prázdné domy? Důvodů je hned několik. Aktivisté ze spolku Prázdné domy se snaží poukazovat na různé problémy naší společnosti a v tom má tento web skutečný přesah. Nejde jen o tvorbu databáze jako takové. Je třeba upozorňovat na to, jaké architektonické památky se nechávají chátrat (ať už se jedná o nezájem majitele, nedostatek financí nebo spekulantství a účelové chátrání, zapříčiněné většinou zahraničními investory, kteří jen vyčkávají, až dům spadne a na jeho místě si postaví dům nový) či na fakt, že zatímco máme ve městech alarmující počet prázdných domů, tak řada lidí je nucena nocovat v předražených ubytovnách nebo v nejhorším případě na ulici.

A jak web prazdnedomy.cz vlastně funguje?
Databáze se rozrůstá právě díky domu, že do ní může přispívat kdokoli. Takže, ať už se nacházíte v jakémkoli koutě naší země, stačí na webu nahlásit adresu opuštěného domu, autoři projektu následně vyhledají a kontaktují majitele. V ideálním případě lidé nahrají celý „profil“ daného objektu, tzn. kompletní informaci včetně fotografie a dalších poznámek. Čím více detailů, tím lépe.
Online interaktivní mapa
Hned na úvodní straně webu nalezneme gros celého projektu a tj. online interaktivní mapu. Při podrobnějším zkoumání mapy například zjistíme, že největší koncentraci vybydlených domů v hlavním městě vykazuje lokalita, kde najdeme jeden architektonický skvost vedle druhého, Staré Město. Co se týče mimopražských lokalit, na první pohled nás uhodí do očí například koncentrace ve městech jako je Ústí nad Labem. Tam se prázdné domy spojují a vytvářejí vyloučené lokality a tady už vzniká reálný sociální problém.
Po rozkliknutí konkrétního objektu se zobrazí jeho „profil“. Ten obsahuje informace o majiteli, památkové ochraně a zápisu v katastru nemovitostí. Eventuálně u některých nemovitostí najdeme i dodatečné informace, jako například historii objektu nebo zajímavosti z jeho minulosti či odkazy na články zmiňující tyto prostory. V dolní části také najdeme facebookový odkaz (v případě, že objekt byl zmíněn v některém z příspěvků na FB stránce Prázdné domy).
Pod mapou najdeme tlačítko Přidat objekt neboli Váš „vstup“ do spoluúčasti na tomto projektu. Pak už stačí dle vyzvání vyplnit adresu nebo GPS souřadnice nahlašovaného objektu, Váš email a ideálně i drobné info.
Další využití nových médií
Pro snazší orientaci a zároveň lepší hledání na webu, dobrovolníci ze sdružení vylepují na prázdné objekty plakátky s nápisem „Proč tento dům chátrá?“. Ty obsahují specifický QR kód a odkaz do databáze, tento odkaz nebo scan kódu Vás navede do databáze a můžete si zjistit další informace ohledně objektu.
Dále jsou autoři projektu také aktivní na ostatních sociálních sítích, jako je především Facebook, ale i Twitter či Instagram.

Blog
Kromě webu prazdnedomy.cz můžeme ještě zabrouzdat na Blog projektu, blog.prazdnedomy.cz, kde na pozadí velmi úsporného černobílého (ale o to výstižnějšího) layoutu najdeme dvě sekce – Místa a Ostatní.
V kategorii Místa nalezneme rozsáhlé podrobné články, věnující se vybraným konkrétním objektům. Domy (místa) jsou zde rozebrána do detailu jak po stránce historické, tak i architektonické, články obsahují i fotografie (často dobové). A ano, přispět svým textem můžete i vy.
A kategorie Ostatní? Sem můžete napsat, cokoli máte na srdci (samozřejmě ideálně k tématu).
Chcete se vyjádřit k neutěšené bytové situaci a stavu či počtu prázdných domů? Jste umělecká duše a prázdný dům ve Vašem sousedství Vás inspiroval k napsání povídky? POSTněte to právě sem !
Vycházky
Komentované vycházky, organizované jako události na Facebooku, jsou skvělou příležitostí, která vám otevře oči. Velká část z nás po ulicích pobíhá, zahleděná do obrazovek tabletů, a utíká nám, jaké architektonické památky v naší blízkosti chátrají. Zatímco v jejich bezprostřední blízkosti se již chystá další developerský projekt …
Při vycházkách se aktivisté snaží upozornit mimo starých budov i na prázdné novostavby (které především vysokým nájmům začínají spadat do kategorie „prázdné domy“ taktéž) nebo na tzv. parazitismus, kdy majitel pronajímá pouze spodní (nejlukrativnější) patro objektu, ale ostatní patra jsou prázdná. Komerční prostory v přízemí jsou velmi dobré mimikry a tak si těchto domů jen tak nevšimnete.
Pokud Vás zajímá, jak taková komentovaná procházka vypadá a co o projektu říkají jeho iniciátoři, Petr Zeman a Kateřina Nohelová, na webu pořadu Nedej se! najdete ke zhlédnutí velmi zajímavou reportáž : 
A nebo, v ideálním případě, se vydejte na další z chystaných vycházek:
https://prazdnedomy.cz/vychazky.php
Autoři se snaží i o osvětu ohledně toho, co občané mohou pro opuštěné domy udělat. V praxi to funguje tak, že když „nahlásíte“ prázdný dům a máte zájem se v řešení situace sami zapojit, tak Vám pomohou zjistit vlastníka a dají i tipy a „návody“, jak se i Vy můžete začít angažovat. Pomáhají tak i zvyšovat míru občanského aktivismu.
Takže, až se při příští cestě do práce budeme dívat víc kolem sebe, třeba pomůžeme změnit osud některého z domů v našem okolí.




Zdroje:




Obrázky:


1 comment:

  1. To je super jakože jsem se o to nedozvěděla dřív? :D Dost sleduji brownfield, a to je vlastně skoro to samé jen ta databáze budov podléhá státnímu dozoru,teda jestli jsem to tam dobře napsala. Koukám že už je tam skoro 6000tis budov oproti roku 2017 kdy byl psaný tento článek, je to paradox že se staví takové projekty pro lidi co mají miliony peněz a pak tu jsou opuštěné domy a objekty a lidi co nemají třeba přes zimu střechu nad hlavou.

    ReplyDelete